top of page
  • Black Instagram Icon
  • LinkedIn
VR Goggles

VR-coaching met methode De Toekomstkamer®

Soms loop je vast. Je mist motivatie, twijfelt over je studie of loopbaan, of weet niet hoe je moet omgaan met stress, emoties of verlies. In mijn werk als psycholoog en coach zie ik vaak hoe belangrijk het is om niet alleen te kijken naar wat er moeilijk is, maar júist naar waar je naartoe wilt. Wat geeft jou energie? Waar krijg je weer perspectief van?

image00040.jpeg

Methodiek

Met Methode De Toekomstkamer® en Virtual Reality (VR) help ik jongeren en (jong)volwassenen om die vragen te verkennen en ervaren. Geen eindeloze gesprekken, maar een frisse, innovatieve methodiek die je helpt om direct te voelen én zien (in VR!) waar jouw mogelijkheden, krachten en behoeften liggen. In slechts drie sessies krijg je weer perspectief en ervaar je de eerste stappen naar verandering.

Een toekomstgerichte aanpak

In de psychologie ligt de focus vaak op klachten en belemmeringen. Maar juist door te kijken naar wat wél kan, ontstaat er ruimte voor groei en verandering. Met methode De Toekomstkamer® begeleid ik je op een manier die ervaringsgericht, praktisch en positief is. Al in één sessie merk je vaak dat je weer ‘aan’ gaat en meer vertrouwen krijgt in de toekomst.

image00051_edited.jpg

Voor wie?

Jongeren zíjn de toekomst, en die toekomst begint nu. Ik wil ze middels methode De Toekomstkamer® laten voelen wat ze wél kunnen, laten focussen op successen i.p.v. tegenslagen en dat vuurtje vroeg in hun ontwikkeling weer aanwakkeren.

 

Mijn hoofdfocus ligt daarom op jongeren en jongvolwassenen, maar ook voor volwassenen bied ik trajecten aan.​​​​​​​​​​​​

Jongeren, jongvolwassenen & studenten

Vragen op het gebied van motivatie, weer ‘aan’ gaan, omgaan met stress en emoties (somberheid, angst, rouw, etc.), studie- en loopbaankeuze en zingeving.

​

Volwassenen

Vragen op het gebied van motivatie, weer ‘aan’ gaan, omgaan met stress en emoties (somberheid, angst, rouw, etc.) en zingeving.

Hoe werkt het?

Een Toekomstkamer®-traject bestaat uit drie sessies van ongeveer 2 uur, verspreid over enkele weken. In een veilige en ontspannen setting begeleid ik je door de VR-sessies en zullen we samen jouw behoeften helder krijgen.

​

Benieuwd naar de wetenschappelijke basis

​

​​

​

Boeken & Tarief

Het tarief voor een Toekomstkamer®-traject kost €750,- (incl. btw)* voor het complete traject inclusief toegang tot de bijbehorende app. Tevens zorg ik natuurlijk voor lekkere koffie & thee en een leuk aandenken aan het traject achteraf!

​

Interesse? Leuk als je contact opneemt, dan plannen we het samen in!

​

* Voor zakelijke boekingen reken ik eenzelfde tarief exclusief btw.

Pilot-mogelijkheden in jouw organisatie

Benieuwd wat de methodiek kan betekenen voor jouw leerlingen, jongeren, medewerkers of anders? Interesse om eerst een pilot te doen met bijvoorbeeld drie, vijf of tien deelnemers? Stuur vooral een mailtje, dan kijken we naar de mogelijkheden!​​​​

image00038.jpeg

Mijn ervaring

VRandercoach & Supervisor VRandercoach-opleiding

Alweer een aantal jaar geleden – toen methode De Toekomstkamer® nog in ontwikkeling was – mocht ik al mee experimenteren met de methodiek. Ondertussen heb ik het genoegen gehad om bijna 100 jongeren en (jong)volwassenen met de methodiek te coachen! Zo heb ik meer dan 60 jongeren gecoacht in het kader van wetenschappelijk onderzoek naar de methodiek in samenwerking met De VRanderkamer en de Universiteit Leiden en werk ik momenteel mee aan een pilot om De Toekomstkamer® in te zetten voor de wachtlijstaanpak van de GGZ bij GGZ Rivierduinen. Ook ben ik met veel plezier betrokken als Supervisor bij de opleiding voor nieuwe VRanderCoaches!

image00079.jpeg

De wetenschap erachter 

Methode De Toekomstkamer® wordt ondersteund door de volgende (neuro)wetenschappelijke inzichten:

  1. Sterke identificatie met het toekomstig zelf: Emotionele verbinding met de toekomst stimuleert gezondere keuzes en motivatie (Joireman et al., 2012).

  2. Gesloten vragen voor minder besluitstress: gesloten vragen binnen de methodiek zorgen voor structuur en maken kiezen makkelijker, wat besluitstress verlaagt (Bertrand & Mullainathan, 2001).

  3. Versterkt eigenaarschap en controle: VR biedt een gevoel van controle, wat stress vermindert en welzijn vergroot (Rotter, 1966; Judge & Bono, 2001).

  4. Doelgerichte gedragsverandering: Specifieke doelen, gekoppeld aan emoties, motiveren tot actie en langdurige verandering (Locke & Latham, 2002; Kuhl, 1985).

  5. Impact van VR: VR maakt de toekomst realistisch, versterkt het gedrag via avatars (Yee & Bailenson, 2007), en zorgt voor focus zonder afleiding (Stein & Witmer, 2024).

  6. Positieve coachingsaanpak: Het Pygmalion-effect en humor bevorderen groei en prestaties (Rosenthal & Jacobson, 1968).

​

Meer informatie over de wetenschap achter de methodiek? Lees het paper hier of kijk op www.deveranderkamer.nl

bottom of page